Palvelut

Mustasaari on kesäparatiisi Seurasaaren selällä. Saari sijaitsee luonnon helmassa, mutta samalla aivan kaupungin kupeessa, vain vartin lauttamatkan päässä mantereelta. Saari tarjoaa kesämökkitunnelmaa ja luonnonrauhaa, mutta myös aktiviteetteja ja ohjelmaa niitä kaipaaville. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat.

Kesäkaudella, kesäkuun alusta elokuun puoliväliin, saari on auki niin yksittäisille kävijöille kuin ryhmillekin. Saaressa käy vuosittain yli 20 000 vierailijaa. Kesäkauden ulkopuolella saari palvelee erilaisia ryhmiä. Ryhmävierailut saareen on varattava etukäteen.

Mustasaari taipuu moneen. Sen tarjoamat tilat soveltuvat monenlaisiin tapahtumiin kokouksista kursseihin ja virkistyspäivistä yksityisjuhliin. Kesäkaudella pienimuotoisia juhlia voi hyvin järjestää muun toiminnan ohessa. Aukioloaikojen ulkopuolella voi järjestää myös yksityistilaisuuksia. Mustasaaren väki auttaa ikimuistoisen tilaisuuden järjestelyissä.

Saari on auki ainoastaan päivisin: yöpymismahdollisuuksia ei ole. Saari on päihteetön. Lemmikkieläimiä ei voi valitettavasti ottaa mukaan saariretkelle.

Ravintola ja kanttiini

Kanttiinissa myydään herkkuja monenlaiseen makuun ja edullisesta lounaspöydästä löytyy jokaiselle jotakin. Sunnuntaisin Mustasaaren brunssi hemmottelee makuhermoja. Kanttiinissa on myynnissä myös vegaanisia ja gluteiinittomia tuotteita. Kanttiinista saa pientä suolaista ja monia herkkuja, muun muassa Mustasaaren tunnettuja isoja korvapuusteja.

Kanttiini on auki kesäaikana ti, pe-su 10.30-17.15, sekä ke ja to 10.30-19.15.

Kahvitukset, makeat herkut, pienet suolaiset välipalat, juhlatarjoilut ja vaikkapa piknikruokailut onnistuvat ennakkotilauksesta. Yksityistilaisuuksien ja ryhmien tarjoiluista sovitaan tilauksen yhteydessä.

Lounas on tarjolla kesäaikana tiistaista lauantaihin klo 12-14. Sunnuntain brunssi on tarjolla klo 11-14.

Lounaaseen kuuluu lämmin ruoka, salaattipöytä, leipä ja ruokajuomana vesi tai mehu. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto (lakto-ovo-vegetaarinen).

Kesäkaudella 2018 lounaan hinta on aikuisille 9 €, lapset: 1-5 v. 1 € per ikävuosi ja 6-12 v. 6 €. Sunnuntaibrunssin hinta on aikuisille 15€ ja lapset: 1-5-v 1 € per ikävuosi ja 6-12 v. 7 €. Lounas- ja brunssiliput ostetaan kanttiinista.

Kanttiinissa voit maksaa käteisellä, lounasseteleillä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (Electron, Visa ja MasterCard). Kanttiinissa voidaan ottaa vastaan korkeintaan 50€ seteleitä.

Saariolosuhteista johtuen emme valitettavasti pysty julkaisemaan lounaslistaa.

Mustasaaren ravintola- ja kanttiinitoiminnasta vastaa Fazer Food Services Oy.

Mahdolliset tiedustelut sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.

‍Sunnuntaibrunssi

Sunnuntaibrunssi Mustasaaren tapaan sisältää salaattipöydän hedelmineen, valikoiman pääruokia sekä herkullisen jälkiruuan. Myös kahvi ja tee kuuluvat brunssin hintaan. Muulloin lounaskahvin hinta on 1 €.

sunnuntaibrunssin hinta 15 €. Lapset: 1-5 v. 1 € per ikävuosi ja 6-12 v. 7 €.

Sunnuntaibrunssin voit maksaa Mustasaaren kanttiinissa käteisellä, lounasseteleillä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (Electron, Visa ja MasterCard). Kanttiinissa voidaan ottaa vastaan korkeintaan 50€ seteleitä.

Vierailuusi liittyvissä allergia- ja erityisruokavalioasioissa ota yhteys Mustasaaren toimistoon: mustasaari@evl.fi / 09 2340 2590

Mustasaaren ravintola- ja kanttiinitoimintaa hoitaa Fazer Food Services.

Valokuva

Uimaranta ja sauna

Mustasaaren uimaranta on matala ja turvallinen lapsille. Rannalla ei ole uimavalvontaa.

Mustasaaren saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön isommalle tai pienemmälle porukalle. Sauna on puulämmitteinen ja sijaitsee meren rannalla. Saunassa on yksi pukuhuone, jossa on lukolliset säilytyslokerot. Saunaan mahtuu mukavasti kerrallaan 10-15 henkilöä ja saunan vuokra on 150€/1,5 tuntia. Saunan varaus tulee tehdä vähintään viikko etukäteen.

Oma laudeliina kannattaa ottaa mukaan, saunalla on myös kertakäyttöisiä laudeliinoja. Pyyhkeen vuokra on 3€. Saunan voi varata saaren aukioloaikoina niin, että vuoro päättyy viimeistään puoli tuntia ennen viimeisen lautan lähtöä. Saunaa voi varata myös toukokuussa ja elo-syyskuussa saaren ollessa auki vain ryhmille.

Saunan terassilla voi vilvoitella ja nauttia kanttiinista tilatuista tarjoiluista. Saaren henkilökunta vastaa saunan lämmittämisestä etukäteen.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.

Luonto ja eläimet

‍‍Mustasaaren viehätystä lisää monipuolinen lintulajisto ja rikas puusto. Tunnelmallisilla rannoilla voi nauttia sekä meri- että kaupunkimaisemasta. Saaren rantoja kiertää polku, jonka varrelle ryhmät voivat halutessaan järjestää myös omaa toimintaa ja rasteja. Polulla on useita hiljentymispaikkoja. Kesä–elokuussa Mustasaareen muuttaa vierailijoiden iloksi erilaisia eläimiä, kuten lampaita ja kaneja.

Mustasaaren kyljessä sijaitsee luonnontilainen Hevossaari. Sen poluille pääsee käyskentelemään Mustasaaresta siltaa pitkin. Hevossaaren upein nähtävyys on komea siirtolohkare.

Mustasaaren uimaranta on matala ja lapsille turvallinen. Uimarannan läheltä sijaitseva leikkikenttä sopii erityisesti pienille lapsille. Myös saaren lentopallokenttä ja pieni jalkapallokenttä ovat kävijöiden vapaasti käytettävissä.

Maasto Mustasaaren rakennusten ja lauttalaiturin välillä on helppokulkuinen. Pääsaaren polut ovat riittävän leveitä lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi. Hevossaaren polut ovat kapeita, eivätkä sovellu liikuntarajoitteisille.

Hartaudet, messut ja hengellinen elämä

Hengelliselle etsijälle ja hiljentyjälle saari tarjoaa luonnonläheisen ja turvallisen ympäristön hengähtämiseen. Mustasaaren maastossa olevat hiljentymispisteet antavat mahdollisuuden viipyillä ja pysähtyä hetkeksi. Lisäksi Mustasaaren kappelissa on hengellistä toimintaa.

Kappelissa on arkipäivisin hartaus ja sunnuntaisin messu klo 14. Kappelin ollessa avoinna siellä voi käydä hiljentymässä, rukoilemassa ja vaikka sytyttämässä tuohuksen. Rukouslaatikkoon voi jättää paperilapulle kirjoitettuna oman elämän iloja ja suruja. Henkilökunta tyhjentää laatikon viikoittain ja rukoilee messussa jätettyjen aiheiden puolesta.

Kesäisin saaressa järjestetään myös muita hengellisiä tapahtumia Myös seurakunnat käyttävät Mustasaarta erilaisiin kursseihin ja tapahtumiin.

Valokuva

‍Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin kotieläimet tulevat saareen? Lampaat tulevat juhannukseen mennessä ja muut kotieläimet kesäkuun alussa.

Missä on Mustasaaren lounaslista? Saariolosuhteista johtuen emme valitettavasti pysty julkaisemaan lounaslistaa.

Minulla on erityisruokavalio/allergia. Mistä tiedän, onko minullekin sopivaa ruokaa lounaalla? Suosittelemme ottamaan yhteyttä Mustasaaren toimistoon hyvissä ajoin, niin toimitamme tiedon keittiölle.

Voiko Mustasaaressa yöpyä tai järjestää leirejä? Mustasaareen voi tehdä ainoastaan päivävierailuja. Valitettavasti Mustasaaressa ei ole yöpymismahdollisuutta.

Onko saaressa punkkeja? Se on mahdollista, mutta tiedossamme on erittäin vähän havaintoja.

Miten ryhmävaraus kannattaa tehdä? Suosittelemme ottamaan yhteyttä toimistoomme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa joko sähköpostitse tai puhelimitse. Teemme sen jälkeen tarjouksen.

Unohdin tavaran Mustasaareen. Minne voin ottaa yhteyttä? Kaikkia löytötavaroita säilytetään Mustasaaressa reilun vuoden ajan niiden löytymisestä. Niitä voi tiedustella Mustasaaren toimistosta.

Kuka voi tulla saareen? Ketkä ovat tervetulleita? Kaikki ovat tervetulleita saareen. Saari on päihteetön, joten saareen ei voi tulla päihtyneenä tai päihteiden kanssa. Lemmikkieläimiä ei voi valitettavasti tuoda saareen.

Helsingin seurakuntayhtymä omistaa Mustasaaren. Miten se vaikuttaa saaren toimintaan? Saaren kappelissa järjestetään päivittäin hartaus tai messu. Mustasaaren luonnosta löytyy hiljentymispisteitä.

Miten saareen pääsee? Saareen pääsee kätevästi lautalla. Sinne voi tulla myös omalla vesikulkuvälineellä. Vieraisvenelaituri sijaitsee liikennelaiturin vieressä ja kanoottien rantautumispaikka uimarannan läheisyydessä. Kaskisaaren puolella oleva silta toimii ainoastaan henkilökunta-, huolto- ja pelastussiltana. Yleisöliikenne tapahtuu Taivallahden kautta.

Kuulumisia Mustasaaresta!

Mustasaaressa tapahtuu koko kesän. Pysy mukana menossa ja tilaa Mustasaaren uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Uutiskirjeitä lähetetään kesäkaudella viikottain. Ensimmäinen uutiskirjä lähtee toukokuussa! Syötä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi :

Mustasaaren toimintakeskus
Seurasaaren selkä
09 2340 2590
mustasaari@evl.fi