Suunnittele vierailusi

Mustasaari on kesäparatiisi Seurasaaren selällä. Saari sijaitsee luonnon helmassa, mutta samalla aivan kaupungin kupeessa. Lauttamatka mantereelta saareen kestää vain vartin. Saari tarjoaa kesämökkitunnelmaa ja luonnonrauhaa, mutta myös aktiviteetteja ja ohjelmaa niitä kaipaaville. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat.

Kesäkaudella, kesäkuun alusta elokuun puoliväliin, saari on auki niin yksittäisille kävijöille kuin ryhmillekin. Kesäkauden ulkopuolella saari palvelee erilaisia ryhmiä. Ryhmävierailut saareen on varattava etukäteen Mustasaaren toimistosta.

Mustasaari taipuu moneen. Sen tarjoamat tilat soveltuvat monenlaisiin tapahtumiin kokouksista kursseihin ja virkistyspäivistä yksityisjuhliin. Kesäkaudella pienimuotoisia juhlia voi järjestää muun toiminnan ohessa. Aukioloaikojen ulkopuolella voi järjestää myös muita yksityistilaisuuksia. Mustasaaren väki auttaa ikimuistoisen tilaisuuden järjestelyissä. Lisätietoja: Ryhmät ja juhlat -osiosta.

Mustasaaren uimaranta on matala ja lapsille turvallinen. Uimarannan lähellä sijaitseva leikkikenttä sopii erityisesti pienille lapsille. Myös pieni jalkapallokenttä on kävijöiden vapaasti käytettävissä.

Saari on auki ainoastaan päivisin: yöpymismahdollisuutta ei ole. Saari on päihteetön. Lemmikkieläimiä ei voi valitettavasti ottaa mukaan saariretkelle. Saareen voi tulla lautalla ja omalla veneellä.

Saapuminen

Mustasaareen saavutaan lautalla, joka liikennöi Töölöstä Taivallahdesta Eteläisen Hesperiankadun päästä. Lauttaliikenteestä vastaa JT-Line.

Lauttalaiturin taksiosoite on Hiekkarannantie 5. Lauttarannan lähin bussipysäkki on Hietakannaksentie (H1258).

Suosittelemme tulemaan lauttalaiturille julkisilla kulkuneuvoilla. Jos kuitenkin tulet autolla, lähimmät pysäköintipaikat ovat Eteläisen Hesperiankadun varrella. Lauttalaiturin läheinen hiekkakenttä on pysäköintikiellossa.

Rajoitetun matkustajamäärän vuoksi lauttoihin saattaa muodostua jonoa. Erityisesti aurinkoisella kelillä paikat täyttyvät nopeasti, joten olethan hyvissä ajoin laiturilla.

Saareen voi saapua myös omalla veneellä. Sitä varten lauttalaiturin vieressä on vierasvenelaituri, ja kanoottien rantautumispaikka uimarannan läheisyydessä.

Mustasaaren lautta Taivallahden laiturissa. Taustalla kerrostaloja. Poika istuu laiturilla.

Lautta-aikataulut ja hinta

Lauttamatka kestää noin 15 minuuttia. Lautan kansi on esteetön, ja siellä on tilaa lastenvaunuille ja pyörätuolille.
Lauttaliikennöijä noudattaa Traficomin ohjeistusta. Jokaiselle lauttavuorolle otetaan toistaiseksi korkeintaan 75 henkilöä.

Edestakaisen matkan hinta on 5 €. Alle 10-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi huoltajan seurassa. Maksuvälineenä lautalla käy sekä korttimaksu että käteinen.


Taivallahdesta:

Ti-Su: 9.00, 9.40, 10.20, 11.00, 11.40, 12.20, tauko liikennöinnissä, 13.40, 14.20, 15.00, 15.40.
Ke ja to: 9.00, 9.40, 10.20, 11.00, 11.40, 12.20, tauko liikennöinnissä, 13.40, 14.20, 15.00, 15.40, 16.20, 17.20.

Mustasaaresta:

Ti-Su: 9.20, 10.00, 10.40, 11.20, 12.00, tauko liikennöinnissä, 13.20, 14.00, 14.40, 15.20, 16.00, 17.00, 18.00.
Ke ja to: 9.20, 10.00, 10.40, 11.20, 12.00, tauko liikennöinnissä, 13.20, 14.00, 14.40, 15.20, 16.00, 17.00, 18.00,19.00, 20.00.

Kanttiini ja lounas

Kanttiinissa myydään herkkuja monenlaiseen makuun ja edullisesta lounaspöydästä löytyy jokaiselle jotakin. Sunnuntaisin Mustasaaren lounas hemmottelee makuhermoja. Kanttiinissa on myynnissä myös vegaanisia ja gluteenittomia tuotteita. Kanttiinista saa pientä suolaista ja monia herkkuja, muun muassa Mustasaaren tunnettuja isoja korvapuusteja.

Kanttiini on auki kesäaikana ti, pe-su 10.30–17.15, sekä ke ja to 10.30–19.15.

Kahvitukset, makeat herkut, pienet suolaiset välipalat, juhlatarjoilut ja vaikkapa piknikruokailut onnistuvat ennakkotilauksesta. Yksityistilaisuuksien ja ryhmien tarjoiluista sovitaan tilauksen yhteydessä.

Lounas on tarjolla kesäaikana tiistaista lauantaihin klo 11.30–14. Sunnuntailounaasta pääsee nauttimaan klo 11–14. Lounasmyynti päättyy kello 13.45.

‍Lounaaseen kuuluu lämmin ruoka, salaattipöytä, leipä ja ruokajuomana vesi tai mehu. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto (lakto-ovo-vegetaarinen).‍

Lounaan hinta ti–la:

aikuisille ja yli 13-vuotiaille lapsille 10 €

lapset 1– 5 v. 1 € per ikävuosi

lapset 6–12 v. 6 €

Sunnuntailounaan hinta:

aikuisille ja yli 13-vuotiaille lapsille 14 €

lapset 1– 5 v. 1 € per ikävuosi

lapset 6–12 v. 7 €.

Kanttiinissa voit maksaa käteisellä, lounasseteleillä ja lounaskortilla (myös ePassi) sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (Electron, Visa ja MasterCard). Kanttiinissa voidaan ottaa vastaan korkeintaan 50 € seteleitä.

Saariolosuhteista johtuen emme valitettavasti pysty julkaisemaan lounaslistaa.

Mustasaaren ravintola- ja kanttiinitoiminnasta vastaa Compass Group Finland Oy.

Mahdolliset tiedustelut sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.

Uimaranta ja sauna

Mustasaaren uimaranta on matala ja turvallinen lapsille. Rannalla ei ole uimavalvontaa.

Mustasaaren yleiset saunavuorot ovat tauolla kesän 2021.

Mustasaaren saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön isommalle tai pienemmälle porukalle. Sauna on puulämmitteinen ja sijaitsee meren rannalla. Saunassa on yksi pukuhuone, jossa on lukolliset säilytyslokerot. Saunaan mahtuu mukavasti kerrallaan 10–15 henkilöä, saunan vuokra on 150 €/1,5 tuntia. Saunan varaus tulee tehdä vähintään viikko etukäteen.

Oma laudeliina ja pyyhe kannattaa ottaa mukaan, mutta saunalla on myös kertakäyttöisiä laudeliinoja. Pyyhkeen vuokra on 3 €. Saunan voi varata saaren aukioloaikoina niin, että vuoro päättyy viimeistään puoli tuntia ennen viimeisen lautan lähtöä. Saunaa voi varata myös toukokuussa ja elokuussa saaren ollessa auki vain ryhmille.

Saunan terassilla voi vilvoitella ja nauttia kanttiinista tilatuista tarjoiluista. Saaren henkilökunta vastaa saunan lämmittämisestä.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.

Luonto ja eläimet

‍‍Mustasaaren viehätystä lisää monipuolinen lintulajisto ja rikas puusto. Tunnelmallisilla rannoilla voi nauttia sekä meri- että kaupunkimaisemasta. Saaren rantoja kiertää polku, jonka varrelle ryhmät voivat halutessaan järjestää myös omaa toimintaa ja rasteja. Polulla on useita hiljentymispaikkoja.

Mustasaaren kyljessä sijaitsee luonnontilainen Hevossaari. Sen poluille pääsee käyskentelemään Mustasaaresta siltaa pitkin. Hevossaaren upein nähtävyys on komea siirtolohkare.

Maasto Mustasaaren rakennusten ja lauttalaiturin välillä on helppokulkuinen. Pääsaaren polut ovat riittävän leveitä lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi. Hevossaaren polut ovat kapeita, eivätkä sovellu liikuntarajoitteisille.

Kesä–elokuussa Mustasaareen muuttaa vierailijoiden iloksi erilaisia eläimiä, kuten lampaita ja kaneja.

Hartaudet, messut ja hengellinen elämä

Hengelliselle etsijälle ja hiljentyjälle saari tarjoaa luonnonläheisen ja turvallisen ympäristön hengähtämiseen. Mustasaaren maaston hiljentymispisteet antavat mahdollisuuden viipyillä ja pysähtyä hetkeksi. Lisäksi Mustasaaren kappelissa on hengellistä toimintaa.

Säännöllisen lauttaliikenteen aikana kappelissa on tiistaista lauantaisin hartaus ja sunnuntaisin messu klo 14. Kappelin ollessa avoinna siellä voi käydä hiljentymässä, rukoilemassa ja vaikka sytyttämässä tuohuksen. Rukouslaatikkoon voi jättää paperilapulle kirjoitettuna oman elämän iloja ja suruja. Henkilökunta tyhjentää laatikon viikoittain ja rukoilee jätettyjen aiheiden puolesta messussa.

Kesäisin saaressa järjestetään myös muita hengellisiä tapahtumia. Myös seurakunnat käyttävät Mustasaarta erilaisiin kursseihin ja tapahtumiin. Lisätietoa tulevista tapahtumista.


Mustasaaren pyhiinvaellus: Ajopuun polku

Helsingin Mustasaaren pyhiinvaellus on avattu kesällä 2021. Pyhiinvaelluspolku kulkee Mustasaaren ja viereisen Hevossaaren rantoja. Reitti on 1,5 kilometrin mittainen. Jos kierrät pelkän Mustasaaren, matkaa kertyy kilometri. Pyhiinvaelluksen reittiohjeet ja tekstit ovat opasvihkosessa, jonka voit lainata Mustasaaren lauttalaiturin vieressä olevasta postilaatikosta.

Reitin varrella on 12 pysähdyspaikkaa, jotka on merkitty maastoon numerokylteillä. Pysähdyspaikkojen 2 - 6 ja 6 - 11 välillä reitti on esteetön. Reitin varrella on kristillistä ympäristötaidetta, ja voit myös itse osallistua sen tekoon.

Reitistä kehitetään kesäksi 2022 mobiiliversio sekä lasten versio. Kävijöiden kokemukset ja palautteet ovat arvokkaita. Niitä voi kirjoittaa postilaatikossa olevaan vihkoon tai lähettää saara.valkama@evl.fi. Hyvää vaellusta!

‍Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin kotieläimet tulevat saareen? Lampaat tulevat juhannukseen mennessä ja muut kotieläimet kesäkuun alussa. Omia lemmikkieläimiä ei voi valitettavasti tuoda saareen.

Missä on Mustasaaren lounaslista? Saariolosuhteista johtuen emme valitettavasti pysty julkaisemaan lounaslistaa.

Minulla on erityisruokavalio/allergia. Mistä tiedän, onko minullekin sopivaa ruokaa lounaalla? Suosittelemme ottamaan yhteyttä Mustasaaren toimistoon (mustasaari@evl.fi) hyvissä ajoin, niin toimitamme tiedon keittiölle.

Voiko Mustasaaressa yöpyä tai järjestää leirejä? Mustasaareen voi tehdä ainoastaan päivävierailuja. Valitettavasti Mustasaaressa ei ole yöpymismahdollisuutta.

Onko saaressa punkkeja? Se on mahdollista, mutta tiedossamme on erittäin vähän havaintoja.

Miten ryhmävaraus kannattaa tehdä? Suosittelemme ottamaan yhteyttä toimistoomme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Unohdin tavaran Mustasaareen. Minne voin ottaa yhteyttä? Kaikkia löytötavaroita säilytetään Mustasaaressa reilun vuoden ajan niiden löytymisestä. Niitä voi tiedustella Mustasaaren toimistosta.

Kuka voi tulla saareen? Ketkä ovat tervetulleita? Kaikki ovat tervetulleita saareen. Saari on päihteetön, joten saareen ei voi tulla päihtyneenä tai päihteiden kanssa.

Helsingin seurakuntayhtymä omistaa Mustasaaren. Miten se vaikuttaa saaren toimintaan? Saaren kappelissa järjestetään päivittäin hartaus tai messu. Mustasaaren luonnosta löytyy hiljentymispisteitä.

Miten saareen pääsee? Saareen pääsee kätevästi lautalla Taivallahdesta. Sinne voi tulla myös omalla veneellä tai kanootilla. Kaskisaaren puolella oleva silta toimii ainoastaan henkilökunta-, huolto- ja pelastussiltana.

Kuulumisia Mustasaaresta!

Mustasaaressa tapahtuu koko kesän. Pysy mukana menossa ja tilaa Mustasaaren uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Uutiskirjeitä lähetetään kesäkaudella viikottain. Syötä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi :

Yhteystiedot

Mustasaaren toimisto

puh. 09 2340 2590
Sähköposti mustasaari@evl.fi

Toiminnnanjohtaja, pastori
Leena Miettinen

puh. 09 2340 2534
Sähköposti leena.miettinen@evl.fi

Mustasaaren toimintakeskus
Seurasaaren selkä
09 2340 2590
mustasaari@evl.fi

Leena Miettinen
Toiminnanjohtaja, pastori leena.miettinen@evl.fi
09 2340 2534