Palvelut

Mustasaari on kesäparatiisi Seurasaaren selällä. Saari sijaitsee luonnon helmassa, mutta samalla aivan kaupungin kupeessa. Lauttamatka mantereelta saareen kestää vain vartin. Saari tarjoaa kesämökkitunnelmaa ja luonnonrauhaa, mutta myös aktiviteetteja ja ohjelmaa niitä kaipaaville. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat.

Kesäkaudella, kesäkuun alusta elokuun puoliväliin, saari on auki niin yksittäisille kävijöille kuin ryhmillekin.

Kesäkauden ulkopuolella saari palvelee erilaisia ryhmiä. Ryhmävierailut saareen on varattava etukäteen Mustasaaren toimistosta.

Mustasaari taipuu moneen. Sen tarjoamat tilat soveltuvat monenlaisiin tapahtumiin kokouksista kursseihin ja virkistyspäivistä yksityisjuhliin. Kesäkaudella pienimuotoisia juhlia voi järjestää muun toiminnan ohessa. Aukioloaikojen ulkopuolella voi järjestää myös muita yksityistilaisuuksia. Mustasaaren väki auttaa ikimuistoisen tilaisuuden järjestelyissä. Lisätietoja: Ryhmät ja juhlat -osiosta.

Mustasaaren uimaranta on matala ja lapsille turvallinen. Uimarannan lähellä sijaitseva leikkikenttä sopii erityisesti pienille lapsille. Myös pieni jalkapallokenttä on kävijöiden vapaasti käytettävissä.

Saari on auki ainoastaan päivisin: yöpymismahdollisuutta ei ole. Saari on päihteetön. Lemmikkieläimiä ei voi valitettavasti ottaa mukaan saariretkelle. Saareen voi tulla lautalla ja omalla veneellä.

Kanttiini ja lounas

Kanttiinissa myydään herkkuja monenlaiseen makuun ja edullisesta lounaspöydästä löytyy jokaiselle jotakin. Sunnuntaisin Mustasaaren lounas hemmottelee makuhermoja. Kanttiinissa on myynnissä myös vegaanisia ja gluteenittomia tuotteita. Kanttiinista saa pientä suolaista ja monia herkkuja, muun muassa Mustasaaren tunnettuja isoja korvapuusteja.

Kanttiini on auki kesäaikana ti, pe-su 10.30–17.15, sekä ke ja to 10.30–19.15.

Kahvitukset, makeat herkut, pienet suolaiset välipalat, juhlatarjoilut ja vaikkapa piknikruokailut onnistuvat ennakkotilauksesta. Yksityistilaisuuksien ja ryhmien tarjoiluista sovitaan tilauksen yhteydessä.

Lounas on tarjolla kesäaikana tiistaista lauantaihin klo 12–14. Sunnuntailounaasta ja jälkiruokapöydästä pääsee nauttimaan klo 11–14.

‍Lounaaseen kuuluu lämmin ruoka, salaattipöytä, leipä ja ruokajuomana vesi tai mehu. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto (lakto-ovo-vegetaarinen).‍

Lounaan hinta:

aikuisille ja yli 13-vuotiaat lapset 9 € (lounaskahvin kera 10 €)

lapset 1– 5 v. 1 € per ikävuosi

lapset 6–12 v. 6 €.

Kanttiinissa voit maksaa käteisellä, lounasseteleillä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (Electron, Visa ja MasterCard). Kanttiinissa voidaan ottaa vastaan korkeintaan 50 € seteleitä.

Saariolosuhteista johtuen emme valitettavasti pysty julkaisemaan lounaslistaa.

Mustasaaren ravintola- ja kanttiinitoiminnasta vastaa Fazer Food Services Oy.

Mahdolliset tiedustelut sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.

‍Sunnuntailounas ja jälkiruokapöytä

Sunnuntailounas Mustasaaren tapaan sisältää salaattipöydän hedelmineen, valikoiman pääruokia ja jälkiruokia. Myös kahvi ja tee kuuluvat lounaan hintaan. Muulloin lounaskahvin hinta on 1 €.

Sunnuntailounaan voit maksaa Mustasaaren kanttiinissa käteisellä, lounasseteleillä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (Electron, Visa ja MasterCard). Kanttiinissa voidaan ottaa vastaan korkeintaan 50 € seteleitä.

Kesäkaudella 2019 sunnuntailounaan hinta on:

aikuiset ja yli 13-vuotiaat lapset 15 €.

lapset: 1–5 v. 1 € per ikävuosi

lapset 6–12 v. 7 €

Vierailuusi liittyvissä allergia- ja erityisruokavalioasioissa ota yhteys Mustasaaren toimistoon: mustasaari@evl.fi / 09 2340 2590


Uimaranta ja sauna

Mustasaaren uimaranta on matala ja turvallinen lapsille. Rannalla ei ole uimavalvontaa.

Mustasaaren saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön isommalle tai pienemmälle porukalle. Sauna on puulämmitteinen ja sijaitsee meren rannalla. Saunassa on yksi pukuhuone, jossa on lukolliset säilytyslokerot. Saunaan mahtuu mukavasti kerrallaan 10–15 henkilöä, saunan vuokra on 150 €/1,5 tuntia. Saunan varaus tulee tehdä vähintään viikko etukäteen.

Oma laudeliina ja pyyhe kannattaa ottaa mukaan, mutta saunalla on myös kertakäyttöisiä laudeliinoja. Pyyhkeen vuokra on 3 €. Saunan voi varata saaren aukioloaikoina niin, että vuoro päättyy viimeistään puoli tuntia ennen viimeisen lautan lähtöä. Saunaa voi varata myös toukokuussa ja elo–syyskuussa saaren ollessa auki vain ryhmille.

Yleiset saunavuorot käynnistyvät juhannuksen jälkeen. Naisten vuoro on keskiviikkoisin ja miesten vuoro torstaisin kello 17.30-19.15. Saunavuoroille on ennakkoilmoittautuminen, ja se tehdään sähköpostitse viimeistään vuoroa edeltävänä päivänä. Sauna lämmitetään vähintään kuudelle saunojalle.

Saunan terassilla voi vilvoitella ja nauttia kanttiinista tilatuista tarjoiluista. Saaren henkilökunta vastaa saunan lämmittämisestä.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.

Luonto ja eläimet

‍‍Mustasaaren viehätystä lisää monipuolinen lintulajisto ja rikas puusto. Tunnelmallisilla rannoilla voi nauttia sekä meri- että kaupunkimaisemasta. Saaren rantoja kiertää polku, jonka varrelle ryhmät voivat halutessaan järjestää myös omaa toimintaa ja rasteja. Polulla on useita hiljentymispaikkoja.

Mustasaaren kyljessä sijaitsee luonnontilainen Hevossaari. Sen poluille pääsee käyskentelemään Mustasaaresta siltaa pitkin. Hevossaaren upein nähtävyys on komea siirtolohkare.

Maasto Mustasaaren rakennusten ja lauttalaiturin välillä on helppokulkuinen. Pääsaaren polut ovat riittävän leveitä lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi. Hevossaaren polut ovat kapeita, eivätkä sovellu liikuntarajoitteisille.

Kesä–elokuussa Mustasaareen muuttaa vierailijoiden iloksi erilaisia eläimiä, kuten lampaita ja kaneja.

Hartaudet, messut ja hengellinen elämä

Hengelliselle etsijälle ja hiljentyjälle saari tarjoaa luonnonläheisen ja turvallisen ympäristön hengähtämiseen. Mustasaaren maaston hiljentymispisteet antavat mahdollisuuden viipyillä ja pysähtyä hetkeksi. Lisäksi Mustasaaren kappelissa on hengellistä toimintaa.

Säännöllisen lauttaliikenteen aikana kappelissa on tiistaista lauantaisin hartaus ja sunnuntaisin messu klo 14. Kappelin ollessa avoinna siellä voi käydä hiljentymässä, rukoilemassa ja vaikka sytyttämässä tuohuksen. Rukouslaatikkoon voi jättää paperilapulle kirjoitettuna oman elämän iloja ja suruja. Henkilökunta tyhjentää laatikon viikoittain ja rukoilee jätettyjen aiheiden puolesta messussa.

Kesäisin saaressa järjestetään myös muita hengellisiä tapahtumia. Myös seurakunnat käyttävät Mustasaarta erilaisiin kursseihin ja tapahtumiin. Lisätietoa tulevista tapahtumista.


‍Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin kotieläimet tulevat saareen? Lampaat tulevat juhannukseen mennessä ja muut kotieläimet kesäkuun alussa.

Missä on Mustasaaren lounaslista? Saariolosuhteista johtuen emme valitettavasti pysty julkaisemaan lounaslistaa.

Minulla on erityisruokavalio/allergia. Mistä tiedän, onko minullekin sopivaa ruokaa lounaalla? Suosittelemme ottamaan yhteyttä Mustasaaren toimistoon (mustasaari@evl.fi) hyvissä ajoin, niin toimitamme tiedon keittiölle.

Voiko Mustasaaressa yöpyä tai järjestää leirejä? Mustasaareen voi tehdä ainoastaan päivävierailuja. Valitettavasti Mustasaaressa ei ole yöpymismahdollisuutta.

Onko saaressa punkkeja? Se on mahdollista, mutta tiedossamme on erittäin vähän havaintoja.

Miten ryhmävaraus kannattaa tehdä? Suosittelemme ottamaan yhteyttä toimistoomme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa joko sähköpostitse tai puhelimitse. Teemme sen jälkeen tarjouksen.

Unohdin tavaran Mustasaareen. Minne voin ottaa yhteyttä? Kaikkia löytötavaroita säilytetään Mustasaaressa reilun vuoden ajan niiden löytymisestä. Niitä voi tiedustella Mustasaaren toimistosta.

Kuka voi tulla saareen? Ketkä ovat tervetulleita? Kaikki ovat tervetulleita saareen. Saari on päihteetön, joten saareen ei voi tulla päihtyneenä tai päihteiden kanssa. Lemmikkieläimiä ei voi valitettavasti tuoda saareen.

Helsingin seurakuntayhtymä omistaa Mustasaaren. Miten se vaikuttaa saaren toimintaan? Saaren kappelissa järjestetään päivittäin hartaus tai messu. Mustasaaren luonnosta löytyy hiljentymispisteitä.

Miten saareen pääsee? Saareen pääsee kätevästi lautalla. Sinne voi tulla myös omalla veneellä. Vieraisvenelaituri sijaitsee liikennelaiturin vieressä ja kanoottien rantautumispaikka uimarannan läheisyydessä. Kaskisaaren puolella oleva silta toimii ainoastaan henkilökunta-, huolto- ja pelastussiltana. Yleisöliikenne tapahtuu Taivallahden kautta.

Kuulumisia Mustasaaresta!

Mustasaaressa tapahtuu koko kesän. Pysy mukana menossa ja tilaa Mustasaaren uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Uutiskirjeitä lähetetään kesäkaudella viikottain. Syötä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi :

Yhteystiedot

Mustasaaren toimisto

puh. 09 2340 2590
Sähköposti mustasaari@evl.fi

Toiminnnanjohtaja, pastori
Leena Miettinen

puh. 09 2340 2534
Sähköposti leena.miettinen@evl.fi

Mustasaaren toimintakeskus
Seurasaaren selkä
09 2340 2590
mustasaari@evl.fi

Leena Miettinen
Toiminnanjohtaja, pastori leena.miettinen@evl.fi
09 2340 2534