Tilat

Mustasaari on Helsingin seurakuntien omistama saari Seurasaaren selällä.

Saaressa on pää- ja huoltorakennuksen lisäksi vanhoja majoitusrakennuksia, kappeli, aitta, grillikatos, venevaja ja sauna. Ryhmät voivat varata käyttöönsä päärakennuksen, kappelin, aitan yläkerran, venevajan, ns. Stidilodjun sekä kaksi tapahtumatelttaa.

Kokoustiloihin on saatavilla valkokangas, videotykki, tietokone ja fläppitaulu. Vain päärakennuksessa on Wi-Fi-yhteys.

Historialliset puitteet

Mustasaari on vanha maanviljelys- ja laidunsaari. Arkkitehti Florentin Granholm hankki Mustasaaren omistukseensa vuonna 1884 ja rakennutti huvilan eli nykyisen päärakennuksen perheensä kesänviettopaikaksi vuonna 1888. Arkkitehti Granholm on tunnettu esimerkiksi Bengtskärin majakasta Hangossa. Hän suunnitteli useita rakennuksia Helsinkiin, Ouluun ja Kuopioon 1800-luvun lopulla.

Vuonna 1926 Helsingin kaupunki osti Mustasaaren ja Hevossaaren ulkoilu- ja virkistyskäyttöön. Saareen perustettiin kansanpuisto, ja päärakennusta vuokrattiin kahvila- ja ravintolakäyttöön. Kieltolain aikaan saaren ravintolassa pidettiin salakapakkaa. Vuonna 1931 Pohjoisen suomalaisen seurakunnan nuorisopastori Heimer Virkkunen osui hiihtoretkellään Mustasaareen. Virkkunen oli välittömästi innostunut saaren kauneudesta ja ideoi seurakunnallista kesäkotitoimintaa saareen. Tuloksellisten neuvottelujen myötä vuonna 1931 Helsingin kaupunki vuokrasi Pikku huvilan eli Tyttöjen talon seurakunnalle ja seuraavana vuonna koko saaren.

1930-luvulla saaressa pelattiin Suomen ensimmäisiä lentopallo-otteluita, sillä Heimer Virkkunen toi pelin Suomeen vierailtuaan Amerikassa. Silloin peli tunnettiin kaaripallona. Suomen ensimmäinen lentopallokenttä on Mustasaaressa.

1930–40-luvuilla saaressa vaikutti hyvin voimakkaasti herätyskristillinen henki. Saaressa näkyvästi vaikuttanut pastori Ilmo Launis hakkasi vuonna 1938 Mustasaaren kallioon Raamatun lauseen: "Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät koskaan katoa." (Raamattu, vanha käännös, Matteus 24:35.). Tällä haluttiin kertoa myös tuleville sukupolville ilosanomaa armon omistamisesta. Tämä Raamatunlause löytyy valkoisenharmaan rakennuksen, Stidilodjun edestä kalliolta. Näinä vuosikymmeninä Mustasaaressa kohtasi Suomen kirkon tulevia vaikuttajia, kuten Ilmari Salomies, Martti Simojoki, Eino Sormunen, Erkki Niinivaara, E. W Pakkala, A.W. Kuusisto, P. Virkkunen, Raili Vihonen, Toini Värri ja Irja Kilpeläinen. Ennen sotia saareen kuljettiin säännöllisillä höyrylaivavuoroilla. Höyrylaivat luovutettiin sotakorvauksena Neuvostoliittoon.

Rippikoululeirit muodostuivat saaren tärkeäksi toiminnalliseksi sisällöksi 1950-luvulle tultaessa. Niitä pidettiin muun muassa Töölön seurakunnan toimesta. Rippikoululeirien jälkeen Mustasaari vietti hiljaiseloa muutaman vuoden ajan, kunnes Helsingin seurakuntayhtymän organisaatiouudistuksen myötä Mustasaaren toiminnallinen vastuu siirtyi paikallisseurakunnilta vasta perustetulle nuorisotoimistolle.

Vuonna 1973 saareen saatiin vihdoin sähköt ja viemäriverkko. Tämä mahdollisti myös talvitoiminnan. Uudet tuulet, 60– ja 70–lukujen aatteet, vaatteet ja musiikki valtasivat saaren. Nuorten aloitteesta alkaneet diskoillat ja yhteiskunnallinen pohdinta olivat aikakaudelle tunnusomaisia. 1970–luvulla saarta isännöivät Markku ja Irma Tapio . Saaressa syntyi saaren työntekijöiden aloitteesta kirkon nykyinen työmuoto Saapas, joka silloin tunnettiin festaritoiminnan nimellä. Festaritoimintaan koulutettiin saaren nuoria, jotka liikkuivat mm. Keimolan rock-festivaaleilla huolehtimassa humalaisista nuorista.

Maan mainiot korvapuustit, vihreät aatteet ja vastuu heikompiosaisista tulivat tutuiksi Jukka-Pekka "Ukkis" ja Maija "Musa" Ojalan isännöintikaudella. Muita tunnusomaisia asioita 1970–luvulta 1980–luvun loppupuolelle olivat kehitysmaakauppa, ekumeeniset viikonloput, Musa Mustis -musiikkitapahtuma, Hyvän mielen tori ja hiljaisuuden rukoukset. Aila Mäkinen ja Pekka Laine-Mäkinen aloittivat työn saaressa vuonna 1987. Lamavuosien aikana saaressa toimittiin lama-ajan tuomien ongelmien, kuten työttömyyden parissa. Saaressa oli tuolloin muun muassa työttömien keskus. Vähitellen saaren toiminnan painopiste siirtyi perheellisten suuntaan.

Vuonna 2000 Helsingin seurakuntayhtymä osti Mustasaaren Helsingin kaupungilta, jolloin lähes 70-vuotinen vuokraustoiminta päättyi.

Päärakennus

Päärakennuksessa sijaitsevat keittiö, ruokasali, kanttiini ja toimisto sekä kolme vessaa, joista yksi on lastenhoitotasolla varustettu inva-wc. Toimistostosta löytyy ensiaputarvikkeita. Yläkerrassa on henkilökunnan sosiaalitilat.

Päärakennus on kaikkien saaren vieraiden ja saaressa olevien ryhmien käytössä. Päärakennuksen uimarannan puolella on liuska pyörätuoleja ja rollaattoreita varten.

‍Kappeli

Kappeli on monimuotoinen tila, jonne mahtuu mukavasti istumaan noin 60 henkilöä. Kappelissa on kiinteä alttari, kastemalja ja sähköpiano. Tuoleja ja penkkejä voi järjestellä. Kappelissa on virsikirjoja ja uusimmat virsikirjan lisävihot. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös videotykin, läppärin ja äänentoiston sekä valkokankaan ja fläppitaulun. Tilaan menee liuska ja se on esteetön.

Kappelia voi vuokrata ryhmäkäyttöön ja yksityistilaisuuksiin. Hengellisten tilaisuuksien lisäksi se soveltuu mm. kokouskäyttöön ja meditatiivisiin hetkiin. Tarvittaessa toimistolta voi tiedustella patjoja ja vilttejä sekä Taize-laulukirjoja.

Nykyinen kappeli rakennettiin alun perin poikien majoitustilaksi 1930-luvulla, jolloin siitä käytettiin nimeä parakki. Vuodesta 1938 lähtien parakki toimi lähinnä hiljentymispaikkana. Ilmo Launis muokkasi saaressa asuvien poikien kanssa parakin aamunkoiton kappeliksi vuonna 1951. Se siunattiin ehtoolliskäyttöön ehtoolliskäyttöön 1961 ja se vihittiin uudelleen Rauhan kappeli -nimiseksi vuonna 1973. Vuonna 2005 kappeli sai remontin yhteydessä nykyisen vaalean ilmeensä. Alttarikivi on keittiön palvelijoiden vanha porraskivi 1800–luvulta.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.‍Stidilodju

Stidilodju on mainio vuokrattava tila pienille, enintään 15 hengen ryhmille. Upea merinäköala luo ainutlaatuisen tunnelman. Tilaan johtavat tukevalla kaiteella varustetut helppokulkuiset portaat. Tilan varusteluna ovat fläppitaulu ja valkokangas. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös videotykin, läppärin ja äänentoiston. Myös tarjoiluja voidaan kattaa etukäteisvarauksesta tilaan.

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Eero Vaskinen. Rakennus oli tarkoitus avata kesäkahvilana vuoden 1940 kesäolympialaisiin. Valmistuttuaan 1938 rakennus palveli poikien majoitustilana. Tarina kertoo, että rakennus on suunniteltu Klubi-askin kanteen. Siksi saaren pojat antoivat rakennukselle nimen Stidilodju. Myöhemmin rakennuksessa on ollut silkkipaino, valokuvalaboratorio, painokone ja verstas. Nykyisessä käytössä yläkerta toimii kokoustilana. Tilan lempimini on ”Stidi”.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.‍

Aitta

Aitan yläkerta on enintään 10 hengelle soveltuva vuokrattava kokous- ja pienryhmätila. Tilan varusteluna on fläppitaulu. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös valkokankaan, videotykin, läppärin ja äänentoiston. Tilaan vievät jyrkät portaat.

Hirsirakenteinen aitta on todennäköisesti valmistunut 1890. Aitan alkuperäinen käyttötarkoitus oli ruoan varastointi. Sen jälkeen aitta on toiminut majoitustilana, kirpputorina, kehitysmaakauppana ja varastona. Nykyisin alakerta toimii varastona ja yläkerta kokoustilana.‍


Venevaja

Venevaja on saaren kauneimpia tiloja, ja se sijaitsee aivan meren rannassa. Auditoriomaisen tilan ikkunallisista päätyovista avautuu upea näkymä merelle ja lintujen suosimalle luodolle. Venevajassa on kiinteät penkit. Sinne mahtuu noin 50 henkilöä. Se soveltuu parhaiten luentoihin ja erilaisiin esityksiin. Paikan riihikirkkomainen tunnelma tekee siitä vaikuttavan myös juhliin, hartaus- ja hiljentymishetkiin. Päätyovien edessä on pieni kaiteellinen terassi. Tilaan pääsee liuskaa pitkin. Venevajaan voidaan kattaa ennakkotilauksesta myös juhlatarjoiluja. Venevajan varustuksena ovat valkokangas ja virsikirjat. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös videotykin, läppärin ja äänentoiston.

Saaren lampaat laiduntavat venevajan välittömässä läheisyydessä osan kesästä.

Venevaja on saaren vanhin säilynyt rakennus ja se on tiettävästi 1700–luvulta. Rakennus on toiminut nimensä mukaisesti venevajana. Vuonna 2000 rakennuksen käyttötarkoitusta muutettiin, jolloin siitä tehtiin kokous- ja hartaustila.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.‍


‍Teltat

Mustasaaressa on vuokrattavissa olevia telttakatoksia. Kappelin läheisyydessä oleva suuri teltta soveltuu mainiosti esim. teatterikatsomoksi. Sen alla voi järjestää myös juhlia, erilaisia työpajoja ja tapahtumia. Telttaan mahtuu tilaisuuden luonteesta riippuen noin 100 henkilöä.

Uimarannan läheisyydessä oleva pienempi telttakatos soveltuu mainiosti lasten syntymäpäiville . Siellä voi järjestää myös muita pienimuotoisia, enintään parinkymmenen hengen tilaisuuksia.

Telttojen osalta on hyvä tietää, että myrskyn lähestyessä telttojen alta on poistuttava turvallisuussyistä.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.‍

‍Sauna

Mustasaaren saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön isommalle tai pienemmälle porukalle. Sauna on puulämmitteinen ja sijaitsee meren rannalla. Saunassa on yksi pukuhuone, jossa on lukolliset säilytyslokerot. Saunaan mahtuu mukavasti kerrallaan 10–15 henkilöä ja saunan vuokra on 150 €/1,5 tuntia. Saunan varaus tulee tehdä vähintään viikko etukäteen.

Oma laudeliina ja pyyhe kannattaa ottaa mukaan, mutta saunalla on myös kertakäyttöisiä laudeliinoja. Pyyhkeen vuokra on 3 €. Saunan voi varata saaren aukioloaikoina niin, että vuoro päättyy viimeistään puoli tuntia ennen viimeisen lautan lähtöä.

Saunaa voi varata myös toukokuussa ja elo-syyskuussa saaren ollessa auki vain ryhmille. Saunan terassilla voi vilvoitella ja nauttia kanttiinista tilatuista tarjoiluista. Saaren henkilökunta vastaa saunan lämmittämisestä etukäteen.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.


‍Muut rakennukset

Grillikatos

Saaressa sijaitseva grillikatos on suosittu ruokailutila ja kaikkien saaren vieraiden käytettävissä. Sitä ei voi varata pelkästään omaan käyttöön. Mustasaaren kanttiinista voi ostaa makkaroita grillattavaksi sekä grillihiiliä. Grillikatoksessa on tuuletusimuri, joka tulee laittaa päälle aina grillattaessa. Grillikatoksen halkoja voi käyttää ilmaiseksi.

Saaren henkilökunta ei sytytä asiakkaille grilliä. Halutessaan voi ostaa Mustasaaren toimistosta hiilipussin hintaan 7 €/kpl.

Tyttöjen talo, kommuuni

Tyttöjen talo on vain saaren henkilökunnan käytössä oleva tila.

Tyttöjen talo on tehty kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen valmistui vuonna 1888 ja toinen 1903. Granholmin perheessä rakennusta kutsuttiin nimellä Pikkuhuvila ja se toimi palvelijoiden majoitustilana. Vuodesta 1932 vuoteen 1969 talo toimi tyttöjen majoitustilana. Saaren henkilökunnan käyttöön Tyttöjen talo otettiin vuonna 1969.

Huoltorakennus

Rakennuksesta löytyvät wc-tilat, joista yksi on lastenhoitotasolla varustettu inva-wc. Rakennuksessa on myös eläinsuojat, traktoritalli, pesula, verstas ja kompostointipiste sekä huoltopiha.

Ruokatarjoilukatos ja apukeittiö

Ruokatarjoilukatos on lasiseinillä katettu tila. Sinne katetaan arkipäivisin lounas ja sunnuntaisin brunssi. Ruokakatoksen takana on apukeittiö, joka toimii keittiön varasto- ja kylmäsäilytystilana.

Mustasaaren toimintakeskus
Seurasaaren selkä
09 2340 2590
mustasaari@evl.fi

Leena Miettinen
Toiminnanjohtaja, pastori leena.miettinen@evl.fi
09 2340 2534